preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Tin Ujević" Osijek

 

MOBILNOST UČITELJA U POLJSKOJ 

U sklopu gore navedenog KA2 Erasmus+ projekta naše su nastavnice I. Nenadić, D. Kasač Krmpotić i M. Jerković u vremenu od 6.-10. 11. 2018. sudjelovale na 1. susretu za obučavanje nastavnika u gradu Świdnica u Poljskoj. Upoznavši dio članova projektnih timova partnerskih država, saznale su ne samo o znamenitostima gradova Świdnica, Wroclawa, dvorca Ksiaz, nego i o karakteristikama različitih školskih sustava sudjelovanjem na radionicama na Sveučilištu u Wroclawu, povezivanju nastavnih sadržaja iz matematike i engleskog jezika u osnovnoj školi; sudjelovale su na radionici o diseminaciji projektnih rezultata, te su održale radionicu o eTwinningu sudionicima susreta.

 

 

NAŠ PRIJEDLOG ZA PROJEKTNI LOGO:

 

 

MOBILNOST TINOVACA U NJEMAČKU

U sklopu Erasmus+ KA 229 projekta “Don`t be afraid of maths”, od 11. 3. do 16. 3. 2019. godine, posjetili smo maleni gradić u Njemačkoj, Bad Harzburg i školu “Oberschule an der Deilich”.  Na put su krenuli učenici šestih i sedmih razreda: Tena Vajdić (6.a), Angelika Španić (6.b), Fabijan Babić i Lana Kordić iz 7.a, Marija Ena Slivka (7.b) i Borna Maduna iz 7.c razreda. Učenici su bili u pratnji nastavnica Dunje Kasač Krmpotić i Mirjane Jerković koja je ujedno i koordinator projekta.

Ugodne trenutke i druženje s već poznatim kolegama i njihovim učenicima iz Poljske, Portugala, Slovačke, Švedske i Njemačke nije pokvarilo kišovito i hladno vrijeme koje nas je pratilo svih šest dana našeg boravka na sjeveru Njemačke. 

Naši domaćini pokazali su nam ljepote Bad Harzburga, Goslara i rudnika Rammelsberga koji se nalazi na UNESCOvom popisu svjetske baštine kao najstariji iskorištavani rudnik na svijetu, te prekrasan znanstveni centar Phaeno u Wolfsburgu.

Učenici su također nazočili nastavi matematike u školi domaćinu, istraživali visine srednjovjekovnih zgrada u Goslaru, izrađivali Platonova tijela, vozili se uspinjačom na gorje Harz i proveli nezaboravnu večer tijekom njihovog Talent Showa. Međutim, najviše zabave bilo je one večeri kada su svi sudionici kuhali neko od svojih nacionalnih jela. Osvojili smo ih kruhom s masti i paprikom, kobasicama, slaninom, čvarcima, krumpirima iz tepsije i za kraj, naravno gužvarom.

Najbolji dio mobilnosti  su stečena prijateljstva, što su pokazali neizostavni zagrljaji i suze na sam dan rastanka. Kako nam je bilo, pogledajte na fotografijama i pročitajte dojmove učenika:

 

DOŽIVLJAJI IZ PORTUGALA

Druga projektna mobilnost koja je uključivala učenike odvela nas je u prekrasni portugalski grad Peniche u razdoblju od 11.-17. svibnja 2019.  Prije početka ove naše projektne avanture, naši sedmaši Mia Breber, Ana Jerković, Nina Kovač, Patrik Glavaš, Filip Lech i Matko Romić Jorgić, te učiteljice I. Kovač i M. Jerković bili su istovremeno uzbuđeni i nervozni zbog nekoliko razloga. Učenici nikada nisu letjeli avionom, niti su se vozili podzemnom željeznicom. Zbog toga su prije putovanja prošli kratki tečaj portugalskog i proceduru prije ukrcavanja u avion. Osim toga, nisu imali priliku boraviti kod nepoznate obitelji, što je dodatno povećalo njihovu nervozu kako će se sporazumjeti sa svojim domaćinom. Međutim, čim su upoznali svoje domaćine, učenici su bili oduševljeni njihovom gostoljubivošću i prijaznošću.

Prekrasne trenutke koje smo proveli s našim prijateljima iz Portugala, Njemačke, Poljske, Slovačke i Švedske pratilo je vruće i sunčano vrijeme, pa smo u slobodno vrijeme šetali gradom ili odmarali na plaži.

Planirane su aktivnosti bile vrlo zanimljive – od igara upoznavanja na plaži, zabavnih matematičkih igrica kao npr. SuperTmatik i Khan Akademije, do istraživanja ovog ribarskog gradića uz pomoć zanimljivih matematičkih zadataka. Posjetili smo i glavni grad Lisabon, a uz pomoć muzejske izložbe saznali vezu između matematike i umjetnosti. Posjetivši svjetionik, predstavljeni su nam osnovni navigacijski instrumenti i njihova namjena.

No, poduka iz surfanja je sigurno nešto po čemu će i učenici i nastavnici pamtiti Peniche. Nakon osnovnih uputa kako se uspješno popeti na surfersku dasku i što dulje ostati na valovima, nemoguće je zaboraviti taj osjećaj slobode dok ste na valu makar i na par sekundi.

Na oproštajnoj zabavi smo osim mora suza učvrstili stečena prijateljstva i nezaboravno se proveli.

Kažu da slika govori više od tisuću riječi, u što se možete uvjeriti i sami:

 

 

 

IZLOŽBA "MATEMATIKA I UMJETNOST" 

Povodom obilježavanja Dana škole od srijede 29. 5. 2019. do 14. 6. 2019. u prostoru OŠ „Tin Ujević“  postavljena je izložba učeničkih radova „Matematika i umjetnost“.

Izložba je rezultat aktivnosti učenika u sklopu Erasmus+ projekta „Don't be afraid of maths“. Učenici i nastavnici OŠ „Tin Ujević“ zajedno s partnerima iz Poljske, Njemačke, Portugala, Slovačke i Švedske od rujna prošle godine raznim aktivnostima imaju priliku upoznati drugačije lice matematike. Proučavali su poznate hrvatske i europske matematičare, naučili su se koristiti digitalnim alatima za snalaženje u prostoru  i zaključili da matematika može biti jako zabavna. Svoje znanje engleskog jezika usavršili su u video konferencijama sa svojim vršnjacima iz partnerskih zemalja. Projektnom aktivnosti „Matematika i umjetnost“ učenici su mnoge geometrijske oblike pretvorili u prave umjetničke radove. Izložba je otvorena za sve učenike, učitelje, roditelje i sve zainteresirane članove lokalne zajednice. 

 

DANI ERASMUSA U TINKI

U utorak 11. lipnja od 18.30 sati u našoj školi održan je Dan Erasmusa za sve učenike viših razreda, njihove roditelje i ostale predstavnike lokalne zajednice.

Dan Erasmusa rezultat je aktivnosti učenika u sklopu čak tri KA2 Erasmus+ projekta koji se od rujna prošle godine provode u Školi: ˝Don't be afraid of maths˝, ˝Castles on the Danube – our linking heritage˝ i ˝DECH – Dimensions of the European Cultural Heritage˝. Tom su prilikom članovi projektnog tima edukativnim igricama, kvizovima, plesom i prepričavanjem osobnih iskustava svojim vršnjacima predstavili mogućnosti koje nudi ovaj europski projektni program.

https://www.facebook.com/SlavonskaTV/videos/2335797209811265/ 

http://www.glas-slavonije.hr/402157/3/U-Tinki-cak-tri-Erasmus-projekta

http://vimeo.com/374289354    

http://youtu.be/Otr6W6GXWSI

 

Erasmus+ mobilnost –  Nova Dedinka (Slovačka)

Od 21. do 26. listopada 2019. nastavnice Mirjana Jerković i Ljerka Vugerniček Surla te učenici 7. i 8. razreda OŠ“ Tin Ujević“ Sara Sigeti, Lana Kordić, Matej Rumbak, Tomislav Banovac, Josipa Janc i Domagoj Mohnacki boravili su u Slovačkoj u sklopu Erasmus+ projekta „Don´t be afraid of Maths“.

U sklopu projekta u Slovačkoj osim Hrvatske sudjelovali su učenici i nastavnici iz Portugala, Njemačke, Švedske, Poljske i domaćina Slovačke.

Bilo je to prekrasnih šest dana u kojima su učenici sklopili prekrasna prijateljstva, rodile su se i neke simpatije, upoznali mjesto Nova Dedinka gdje su bili smješteni u obiteljima kod učenika domaćina koji su nas mazili i pazili, upoznali Bratislavu, penjali se i istraživali stari dvorac Devin iznad Dunava, veslali u kanuima po rječici Černa voda i sudjelovali u radionicama vezanih za temu projekta.

Uz pregršt smijeha, veselja, pjesme, igre, druženja, a na kraju i poneke suze, vrijeme u Slovačkoj je brzo proletjelo.

Učenici su opisali svoje dojmove o vremenu provedenom u Slovačkoj:

Sara Sigeti - Slovakia is a beautiful country with many castles which have an interesting history and  wonderful people worth visiting. The capital Bratislava is a large city with many cultural sights.

Lana Kordić - Nova Dedinka, Slovakia is a small village with many interesting places and really nice people. Slovakia is a beautiful country and I want to visit it again.

Domagoj Mohnacki - Slovakia is a beautiful country, I would like to visit it again and see more of its culture. During our stay in Nova Dedinka I enoyed the events. The thing I noticed is that we have different kinds of juice; for me personally, Slovakian juice is too sour or almost not sour at all.

Josipa Janc - Slovakia is a very beautiful country and I would like to visit it again and see it for myself. My favorite thing from Slovakia is the chocolate. I really enjoyed it. I recommend everyone to visit Bratislava and Nova Dedinka.

Tomislav Banovac - Slovakia is a really nice country and I would like to visit it again. Nova Dedinka is really beautiful village and its people are really nice. I recommend everyone to visit Bratislava and Nova Dedinka.

 

Kako je bilo pogledajte na fotografijama:

 

MOBILNOST U ŠVEDSKOJ ILI KAKO SMO OTKRILI ŠTO JE ŠVEDSKA “FIKA”

 

Sredinom siječnja koordinatorica projekta “Don’t Be Afraid of Maths”, Mirjana Jerković, ravnateljica Jasenka Vajdić i učiteljica matematike i fizike Ivana Nenadić,  boravile su na profesionalnom osposobljavanju nastavnog osoblja u švedskom gradu Söderköpingu. Tijekom trodnevnog boravka, sudjelovale su na edukacijama koje su za sve projektne partnere pripremili nastavnici srednje škole Nyströmska skolan, neobične škole koja je smještena u zgradu bivše bolnice. Neki su se nastavnici, koji u školi rade, u istoj zgradi  i rodili.

Prvog je dana boravka sve sudionike pozdravio gradonačelnik koji je ujedno i nastavnik u spomenutoj  školi. Nakon uvodne riječi, uživali smo u običaju koji Šveđani zovu “fika”. Uslijedila je prezentacija alata Geogebra i Google sheets na primjerima iz nastave matematike te platformi EdWise (slično aplikaciji e-Dnevnik) i Google classroom u svakodnevnom korištenju u nastavi stranih jezika, a nakon učenja i rada, opet “fika”. Kako bismo se odmorili od prijepodnevnog rada, domaćini su nas poveli u šetnju predivnim gradom Norrköpingom, poznatom po očuvanom industrijskom krajoliku.

Obilazak smo nastavili i drugoga dana, ali u Söderköpingu, danas malom gradiću, a nekada glavnom gradu i luci u Švedskoj.  Obišli smo stari povijesni dio gradića, vidjeli najstariju knjižaru u Švedskoj i  krunidbenu crkvu te prošetali uz  poznati Göta kanal do nastavnice Nine koja je za sve pripremila “fiku”.

 

Povratkom u školu, naučili smo kako mladi Šveđani uče programirati kroz igru. I mi smo se okušali u pretvaranju brojevnih sustava i binarnom stablu. Bilo je vrlo zabavno i zanimljivo!

 

Poslijepodne smo posjetili Visualiseringcenter u Norrköpingu. U Centru smo dobili kratki uvid u znanstvenofantastičnu budućnost medicinskih pretraga, povijesnih istraživanja i gradskog planiranja, a na kraju je uslijedilo fantastično iznenađenje - 3-D film u velikoj kupoli Centra!

 

Trećega smo dana ponovili programiranje teksta u programu LaTex, nakon čega je uslijedila “fika”. Švedsku smo avanturu završili podjelom certifikata, razmjenom poklona  i uživanjem u zajedničkoj večeri.

Za kraj, pitate se što je “fika”? Slika govori više od tisuću riječi, zar ne?

 

 

FESTIVAL MATEMATIKE

Erasmus+ virtualna mobilnost u Tinki

Kako sve što je lijepo kratko traje, tako se i naša projektna avantura primakla svom kraju, a naša škola dočekala svoju priliku da u sklopu posljednje u nizu planirane mobilnosti ugosti naše projektne partnere. U vrijeme kada pandemija uzrokovana COVIDom-19 utječe na sve aspekte naših dosadašnjih životnih navika, morali smo se ipak odlučiti za virtualno domaćinstvo. Stoga smo od 30. 11. do 4. 12. 2020. godine bili domaćini učenicima i učiteljima iz 5 zemalja: Njemačke, Poljske, Portugala, Slovačke i Švedske. 

Uz našu nastavnicu Mirjanu Jerković koja je ujedno i koordinator projekta, nekoliko je učitelja koji su bili dio ove velike organizacije: Jasenka Vajdić, Ivana Kovač, Magdalena Jukić, Ivana Nenadić, Dunja Kasač Krmpotić, Ljerka Vugerniček Surla, Mirta Triber-Rupčić, Ivica Kovač i Tomislav Suvala.

Pridržavajući se svih epidemioloških mjera, a uz pomoć online okruženja, suvremene informatičke opreme i platforme Zoom učenici petih i sedmih razreda naše škole i njihovi europski vršnjaci na zabavan su način upoznali onu vedriju stranu „strašne“ matematike.  

Imali su priliku odigrati raznovrsne igre uz pomoć digitalnih alata kao što su: Escape room, Jeopardy, Deck.toys, Kahoot, a bilo je prostora i za kreativne radionice.  

Prvoga dana, gosti su uspješno savladali kratki tečaj hrvatskog jezika, upoznali našu školu uz pomoć kratkog filma: https://youtu.be/6YceMCRYLNA, te “spašavali” svijet kodiranjem u igri Escape room: https://bit.ly/2V8Pb1G.

 

Sljedeći je dan ujedno bio i Dan Grada Osijeka pa su sudionici imali priliku virtualno se prošetati Gradom i saznati nešto više rješavajući razne matematičke zadatke u zanimljivom alatu „Deck.toys“: https://deck.toys/dbaomaths i natječući se u kvizu Jeopardy/Izazov: https://jeopardylabs.com/play/jeopardy-game-3036.

Treći je dan bio rezerviran za konstruiranje jednakostraničnog i jednakokračnog trokuta, izračunavanje zbroja unutrašnjih kutova trokuta uz pomoć origami tehnike, upoznavanje učenika s metodom i načinom izračunavanja datuma Uskrsa uz pomoć manje aplikacije: https://rb.gy/jxn9mx te izradu i degustaciju „slatkih matematičkih kuglica“ u Eurovizijskom kulinarskom showu 😊.

 

Posljednji je dan bio izuzetno sadržajan; naime naši su partneri dobili priliku kratkim filmovima prikazati tijek i rezultate radionica koje su prethodno sami odabrali i prije mobilnosti proveli sa svojim učenicima. Teme radionica su: Pitagorino drvo, spirala drugog korijena, kardioide, Fibonaccijev niz, izrada božićnih čestitki uz tehniku koncem I koordinatni sustav I brojevni pravac. Svi se filmovi I ostale projektne aktivnosti mogu pogledati na projektnom TwinSpaceu: https://twinspace.etwinning.net/74274/home.

Uz omiljeni Kahoot kviz: https://bit.ly/3cQ7MJX željeli smo vidjeti koliko se kao projektni partneri međusobno poznajemo, a četverodnevno virtualno druženje smo završili čestitajući pobjednicima pojedinih igara, virtualnim zagrljajima i iskrenim željama uoči nadolazećih božićnih blagdana.

Najbolju predodžbu o ovom zanimljivom projektu, projektnim aktivnostima i mnogobrojnim prijateljstvima dobit ćete pogledate li fotografije i video: https://youtu.be/pjziHDAJLVM.

 

 

AKTI ŠKOLE
 
eTwinning

 
Anketa
Koju biste ocjenu dali novom izgledu web stranice OŠ "Tin Ujević"?


 
Korisni linkovi

 
Kalendar
« Rujan 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

 
 > Projekti  > Erasmus+  > Don''t be afraid of Maths
CMS za škole logo
Osnovna škola "Tin Ujević" Osijek / Opatijska 46, HR-31000 Osijek / os-tujevic-os.skole.hr / ured@os-tujevic-os.skole.hr
preskoči na navigaciju