preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Tin Ujević" Osijek

Školska inicijativa 7.b razreda - Av, av, njam, njam

Odlaskom u Azil, 26. rujna 2020. godine,  priveli smo kraju našu školsku inicijativu.

U suradnji s Dokkicom, kupili smo hranu za bolesne pse te dio svoga slobodnog vremena posvetili životinjama. Našu su pažnju najviše zaokupili Finč, Fin, Taja, Zenita i Fran, psi s kojima smo proveli najviše vremena. 
Bilo nam je prekrasno i sigurno ćemo se vratiti.

NOVI PROJEKT DOKKICE „UČENJE U ZAJEDNICI“

 

NOVI PROJEKT DOKKICE „UČENJE U ZAJEDNICI“

 

Projekt:

  • je odobren u sklopu Poziva „Osnaživanje doprinosa organizacija civilnoga društva obrazovanju za održivi razvoj za unaprjeđenje ekonomske i socijalne kohezije“ u okviru Švicarsko-hrvatskog programa suradnje koji sufinancira Ured za udruge Vlade RH.  

 

  • omogućuje učenicima osnovnih škola grada Osijeka i Osječko-baranjske županije učenje u nesvakidašnjem, kreativnom i poticajnom okruženju o međupredmetnim temama nacionalnog okvirnog kurikuluma (građanski odgoj, poduzetništvo, osobni i socijalni razvoj, zaštita okoliša). U sklopu projekta ojačat će se kompetnecije nastavnika za razumijevanje koncepta održivog razvoja i implementaciju programa u školski kurikulum.

 

  • omogućuje učenicima od 5. do 8. razreda partnerske škole stjecanje dodatnih znanja i vještina o održivom razvoju i građanskom aktivizmu te organizaciju školskih inicijativa

 

  • nudi različite tematske aktivnosti koje nude mogućnost interdisciplinarnoga povezivanja sadržaja različitih nastavnih predmeta, a nastavnik u dogovoru s učenicima odabire sudjelovanje u određenim aktivnostima. Projekt pomaže ispunjenju nastavnih planova i programa te obogaćuje školski kurikulum. U sklopu projekta izdat će se i Publikacija s nastavničkim pripremama za obrazovanje za OR.

Opći cilj projekta je jačanje kapaciteta učenika i nastavnika za učenje o međupredmetnim temama Nacionalnog okvirnog kurikuluma (građanski odgoj i obrazovanje, poduzetnišvo, osobni i socijalni razvoj, zdravlje, sigurnost i zaštita okoliša) kroz inovativne i kreativne metode povezivanja s lokalnom zajednicom.

Specifični ciljevi projekta su:

1. Jačanje kapaciteta nastavnika za primjenu alternativnih i kreativnih metoda u radu s učenicima na temu održivog razvoja kroz integriranje u školski kurikulum

2. Jačanje kapaciteta učenika za razvijanje građanskih kompetencija

3. Provedba tematskih aktivnosti kroz interdisciplinaran pristup: škola – organizacija civilnog društva – zajednica

 

Projektne aktivnosti:

1. Edukacija „Nastavnik za budućnost“

2. Trening „Učenik za budućnost“

3. Školske inicijative

4. Kreativne radionice na temu održivog razvoja „EKOLABOS“ i „EKOART“

5. Obilježavanje važnih datuma: Međunarodnog dana dječjih prava, Svjetskog dana kazališta za djecu i mlade i Dana planeta Zemlje

 

Voditeljica projekta: Ines Novak, dipl.iur.

Projektna asistentica: Maja Varga, mag.cult.

Projektna administratorica: Ivana Lukić, dipl.iur.

Voditelji kreativnih radionica: Ena Janković, mag.educ.art. i Hrvoje Mikulić, mag.ing.el.

Koordinatorica za školu: Helena Sakoman, učiteljica povijesti

Više informacija:

Dječja osječka kreativna kućica
Otokara Keršovanija 4, Osijek
(031) 782 454
uuz.dokkica@gmail.com

 

U sklopu projekta „Učenje u zajednici” odobrenog u okviru Švicarsko-hrvatskog programa suradnje, a sufinanciran sredstvima Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske, kojeg provodi Dječji kreativni centar „DOKKICA“ u partnerstvu s našom školom provedene su školske inicijative koje imaju za cilj pozitivne promjene u zajednici.

Po završetku školske godine 2019./2020. bivši osmaši, a budući srednjoškolci, iz 8.b i 8.c razreda posjetili su vrtiće „Nevičica“ i „Maslačak“ u sklopu akcija "U zdravom tijelu zdrav duh za naše najmlađe" i "Lopte djetinjstva" te podijelili mališanima sportske rekvizite koji će im osigurati zabavniji i kvalitetniji boravak na otvorenom i tjelesnu aktivnost. Učenici bivšeg 8.a razreda posjetili su Pučku kuhinju i po njihovu prijedlogu donirali 62 kg palente te razvili svijest o potrebi borbe protiv gladi i siromaštva.

Učenici 7. a razreda pomoću inicijative „Moja učionica – moj boravak” obojili su zidove matematičke učionice, a za poticajno okruženje već pri dolasku u školu zaslužni su učenici 8. c razreda koji su inicijativom „Šarenilo školske ograde” osvježili i uljepšali prostor školskog dvorišta. Učenici 7. b razreda prošetali su četveronožne prijatelje u osječkom Azilu te im donirali hranu. Učenici 7. c razreda u sklopu svoje inicijative „Djeca za djecu” posjetili su Centar za pružanje usluga u zajednici „Klasje” te se upoznali s njihovim radom i donirali im ručnike. Inicijativom učenika 6c, 6b, 8a i 8b kupljeni su stalci za bicikle i postavljeni u dvorište škole, čime se promovira zdraviji način života, potiče učenike na upotrebu bicikla, podiže svijest o razvoju održivoga grada i borbu protiv klimatskih promjena.

Zajedničkom školskom inicijativom „Vanjska učionica“ u kojoj su sudjelovali svi učenici predmetne nastave kao i njihovi razrednici izrađena je i postavljena vanjska učionica u parku školskog dvorišta, koju će koristiti sadašnji učenici naše škole, kao i buduće generacije. Vanjska učionica će pridonijeti kreativnom i ugodnom izvođenju nastave na otvorenom, koja će potaknuti učenike da više vremena provode na svježem zraku i motivirati ih da ubuduće vode brigu o svom okruženju. 

Priloženi dokumenti:
PROJEKTI u 2019-2020.docx

AKTI ŠKOLE
 
eTwinning

 
Anketa
Koju biste ocjenu dali novom izgledu web stranice OŠ "Tin Ujević"?


 
Korisni linkovi

 
Kalendar
« Rujan 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

 
 > Projekti  > Učenje u zajednici
CMS za škole logo
Osnovna škola "Tin Ujević" Osijek / Opatijska 46, HR-31000 Osijek / os-tujevic-os.skole.hr / ured@os-tujevic-os.skole.hr
preskoči na navigaciju