Na radionici iz kemije održanoj 11. studenog 2022. godine, uz vodstvo profesorice Tajane Barna, 24 učenika sedmih i 8 učenika osmih razreda kreativno se zabavilo i pokazalo da, osim što su vješti u izvođenju pokusa, posjeduju i kuharske vještine.
Cilj radionice bio je povezati kemiju sa svakodnevnim životom te izvođenjem pokusa i pečenjem palačinki potaknuti učenike na spoznaju da je znanje kemije primjenjivo i korisno u svakodnevnom životu te da primjena kemije daje učenju kemije često izgubljeni smisao.
Kako bi se učenici uvjerili da znanje kemije svakodnevno primjenjuju i u vlastitoj kuhinji pripremajući hranu i kolače, odlučili smo kuhinju premjestiti u učionicu kemije.
Učenici su tijekom izvođenja vrlo atraktivnog i zanimljivog pokusa pod nazivom „Crna mamba“ shvatili da su sve kemikalije, posuđe i pribor potreban za izvođenje pokusa, mogli pronaći u vlastitoj kuhinji te isti pokus izvesti samostalno kod kuće.
Na temelju promatranja tijeka i rezultata pokusa učenici dolaze do zaključka koja je tvar, korištena u pokusu, tajni sastojak za pripremu savršenih palačinki.
Dok su „Crne mambe“ rasle i izazivale čuđenje i divljenje, učenici su se okušali u vještini pripremanja palačinki. Vješto su pokazali da su pravi majstori u pripremanju, pečenju i okretanju palačinki u zraku.
Da su palačinke bile vrlo ukusne i da je prašak za pecivo stvarno tajni sastojak za savršene palačinke, uvjerili smo se jer su palačinke nestale u vrlo kratkom roku, a „zmije“ su uz pomoć sode bikarbone, koja je ujedno i temeljni sastojak praška za pecivo, rasle i rasle.