Mladi kemičari naše škole, u pratnji nastavnice kemije Tajane Barna, 10. prosinca 2024. godine imali su priliku posjetiti Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek.
Cilj ovog posjeta bio je upoznavanje procesa proizvodnje čokolade – omiljene slastice mnogih te stjecanje novih znanja koja će im pomoći da sami izrađuju domaće čokoladne proizvode.
Učenike je dočekala prof. dr. sc. Đurđica Ačkar, stručnjakinja za prehrambenu tehnologiju i prodekanica za znanost i međunarodnu suradnju, te im održala zanimljivo predavanje o povijesti čokolade, od kakao zrna do finalne čokolade. Nakon toga, učenici su u laboratoriju imali priliku vidjeti uređaje koji se koriste u cijelom procesu proizvodnje čokolade te se upoznati s njihovim načinom rada: od prženja kakao zrna, mljevenja i miješanja sastojaka pa sve do konačnog oblikovanja i hlađenja čokoladnih proizvoda.
S novostečenim znanjem, učenici sada mogu samostalno izrađivati domaće čokolade i slastice te će ga odmah primijeniti pripremajući vlastite čokoladne proizvode za nadolazeći školski božićni sajam.
Posjet fakultetu nadahnuo je kreativnost kod učenika, a njihovi domaći čokoladni specijaliteti zasigurno će oduševiti posjetitelje sajma.
Učenicima želimo puno uspjeha u njihovom čokoladnom projektu!
Vidimo se na sajmu!