Projekt „Čokolada“ uključivao je učenike 7. i 8. razreda koji su pod vodstvom učiteljice kemije Tajane Barna tijekom školske godine 2024./2025. sudjelovali u edukativnom i kreativnom putovanju kroz svijet čokolade – od njezine povijesti do moderne industrijske proizvodnje s posebnim naglaskom na kemijske procese koji se kriju iza svake kockice ove omiljene slastice.
Cilj projekta bio je razviti znanja i vještine učenika kroz istraživanje kemijskog sastava, načina proizvodnje i utjecaja čokolade na mentalno zdravlje. Projekt je poticao istraživački duh, kreativno izražavanje, kritičko razmišljanje te razumijevanje primjenjivosti i važnosti kemije u svakodnevnom životu.
Projekt je započeo istraživanjem o podrijetlu, sastavu, načinima proizvodnje i vrstama čokolade koje danas poznajemo. Učenici su otkrili kako je čokolada od davnina bila cijenjena kao „piće bogova“, budući da se stoljećima konzumirala u obliku napitka, a danas predstavlja spoj tradicije i moderne znanosti.

Povodom Dana mentalnog zdravlja, učenici su sudjelovali u radionici „Čokolada i mentalno zdravlje“ gdje su proučavali utjecaj čokolade na ljudsko raspoloženje. Naučili su kako tamna čokolada, bogata antioksidansima, potiče lučenje serotonina i endorfina – tzv. „hormona sreće“. U sklopu pripreme za radionicu učenici su istraživali recepte za izradu domaće čokolade. Na radionici su, koristeći stečena znanja, izrađivali vlastite čokoladne poslastice.

U prosincu su učenici posjetili Prehrambeno-tehnološki fakultet u Osijeku gdje ih je dočekala prof. dr. sc. Đurđica Ačkar. Nakon zanimljivog predavanja o povijesti čokolade i kemijskim procesima koji se odvijaju tijekom njezine proizvodnje, učenici su u laboratoriju vidjeli uređaje i upoznali se s postupcima izrade čokolade. Time su povezali teorijska znanja s praksom i bolje razumjeli kako se kemija koristi u izradi čokolade.

Stečeno znanje, učenici 8.c razreda, primijenili su prilikom izrade čokoladnih slastica za školski božićni sajam gdje su se predstavili s vlastitim štandom pod nazivom „Čokoladarnica“. Pripremili su razne vrste domaćih čokoladnih proizvoda. Njihovi proizvodi oduševili su posjetitelje i unijeli slatku čaroliju u blagdansko raspoloženje.

U svibnju je organiziran posjet tvornici čokolade i slatkiša Kandit. Učenici su imali priliku vidjeti kako izgleda profesionalna proizvodnja čokoladnih proizvoda, od sirovina do gotovog proizvoda. Posebno zanimljiv bio je prikaz proizvodnje popularne čokolade s rižom, Choco bananica i rum-pločica. U laboratorijima su naučili kako se provode kontrole kvalitete i osigurava sigurnost proizvoda. Posjet je učenicima približio stvarni svijet industrijske proizvodnje i pokazao kako znanje kemije ima važnu ulogu u stvaranju proizvoda koje svakodnevno konzumiraju.

Projekt „Čokolada“ uspješno je spojio znanost, praksu i zabavu. Učenici su kroz brojne aktivnosti razvili kritičko razmišljanje, timski rad i kreativnost te primijenili znanja kemije u konkretnim situacijama. Projekt je pokazao da najdraža poslastica može biti odličan povod za učenje – posebno kad se uči sa srcem i osmijehom.